Polen

 

 

Impression of travel 1988

Picture 1

 

 

Picture 2

 

 

Links

Fishing | Pike | Walleye | Perch | Carp | Material | Fishingboat | Techniques | Links | Who am I? | Guestbook | Index Videoclips | Webring | Fishingtrips | Polen | Norway | Denmark | Sweden | Canada | Netherlands | Ireland | France

 

 

CATCH & RELEASE

 

 

Reisimpressie 1988

Het is 1986 als ik voor het eerst in Polen kom voor het bijwonen van een bruiloft en gecharmeerd ben van de prachtige natuur en natuurlijk van het water, de meren. Hier moet ik in de toekomst heen! 't is dan 1988 als ik in maart van dat jaar vertrek naar Szczecin. Een hotel gereserveerd voor een week en afgesproken met de neef van mijn schoonzus om te gaan vissen in de Oder (Odra). Een reis van 662 km, door toen nog, Oost-europa voor de boeg en een auto vol hengels begin ik aan het avontuur. Ik reis alleen en heb met mijn broer afgesproken (die daar dan al is) bij de grens tussen Oost-Duitsenland en Polen om vijf uur 's middags, hij kan me dan de weg wijzen in die grote stad naar het hotel.. De reis voorloopt spoedig en kom dan ook veel te vroeg aan bij de Poolse grens.

Zijn dat wapens die je bij je hebt? Vraagt de grensbeambte in zijn beste engels/duits. Eehhhh nou nee, dat zijn hengels; ga hier een weekje vissen. HHHMM…… kijkt bedenkelijk, lacht en laat me, zonder mijn auto overhoop te willen halen, vertrekken. 500 meter verderop stop ik, wat zal ik doen? 't is twee uur en moet drie uren op mijn broer wachten of rij ik door en informeer mijn broer vanuit het hotel dat ik er al ben. Dat laatste doe ik en hobbel over de slechte wegen verder. Aangekomen in de stad zoek ik mij een (figuurlijk) ongeluk en kan absoluut niet met de bevolking communiceren. De tijd dringt! Mijn broer vertrekt zo om mij op te pikken bij de grens en dan sta ik er niet. Besluit voor de zekerheid terug te rijden naar de grens. Daar aangekomen worden de grensbeambten natuurlijk nog nieuwsgieriger. Wat is dat voor vreemde snuiter? Vertrekt eerst, komt dan weer terug? En dan dat vreemde foedraal in de auto…

Goutentag….waarum are you hier am grenze wieder? In mijn beste engels (mijn broer had me gewaarschuwd toch vooral engels te proberen) leg ik uit dat ik het hotel niet kon vinden en dat mijn broer etc…. En vervolgens kan ik mijn foedraal uitpakken en babbelen we gezellig over die prachtige hengels die ik bij me heb uit dat rijke Holland. Dan verschijnt mijn broer en vertrekken we naar mijn hotel.

De voorbereidingen waren volgens mij goed. Had voor een week voorgekookte aardappelen en roggebrood bij me voor de karpervisserij (toen nog fanatiek karpervisser, je kent dat wel overwrap, boilies, beetverklikkers) en (toen nog) summiere roofvis spullen. Het beter koken van de aardappelen deed ik in een mee gebracht pannetje met daar in een soort kookstaaf en bewaarde de zakjes aardappelen in de badkuip welke ik dagelijks liet vollopen met koud schoon water. Tja, als daar nu aan terug denk. De neef kon de eerste dagen geen vrij krijgen van school en moest ik dus alleen op pad. Met mijn broer als tolk, maar geen verstand van vissen, ging ik op pad naar een elektriciteitscentrale waar warm water werd geloosd en karper verwacht kon worden. Met twee Poolse woorden ging ik de eerste dag op pad; Ryba=vis en Tag=ja. Wat een dag! Eerst worden twee honden onder mijn auto doorgestuurd; je viel op in die tijd met een buitenlandse auto en men probeerde er iets aan over te houden als je hun hond aanreed.

Tekeningen op de grond gemaakt voor een betere routebeschrijving, maar hoe leg je een elektriciteitscentrale uit in tekentaal. Rij dan ook verkeerd en 'veroorzaak' een ongeluk. Een brommer, nou ja brommer, komt uit tegengestelde richting……wil voor hem langs links afslaan…de man raakt in paniek en gaat naar rechts……tja dan kom je elkaar een keer tegen…….een klap, ik stap uit de auto en ren naar de man toe, een beetje beduusd kijkt hij me aan terwijl half Szczecin zich om ons heen verzameld. Ik pak de brommer op om te voorkomen dat er nog meer benzine uitloopt, de tank was met een dot watten als dop afgedekt…..het wordt nu wel erg druk….loop tussen de mensenmassa door naar mijn auto om de schade op te nemen……gelukkig slechts een kras op de bumper……draai me om en weg man en brommer, shit straks komt ook de politie nog, wegwezen dus.

Eindelijk vindt ik dan de elektriciteitscentrale en kan in de Oder vissen. Mijn kampement opgesteld en wacht op de dingen die gebeuren…….niets behalve een schoolklas vol jonge lui die de god ganse tijd elektronja elektronja roepen duidend op de beetverklikkers en ongeveer al mijn spullen uit mijn tas halen om te ruilen met een pet of zakmes welke bij zich dragen. Was van plan die nacht door te vissen, maar na alle commoties van die dag durfde ik niet meer. Het was er druk aan het water en vertrouwde toch al mijn spullen en auto niet en was alleen aan het water. Enigszins teleurgesteld ga ik die avond terug naar mijn hotel en ga in het bad liggen. De volgende dagen met de neef afgesproken en dat was wel wat vertrouwder.

Al met al vang ik die week geen karper, maar de wereld aan grote kopvoorns en andere witvis en maak ik de armoede van dichtbij mee. Terug in Nederland sta ik weer met beide benen op de grond.

Een prachtig land, ongerepte natuur en ongekende mogelijkheden om te vissen doen me nog altijd nadenken over een terugkeer naar Polen, maar de criminaliteit weerhoudt me. Mijns inziens is het niet ondenkbaar dat je onderweg wordt overvallen……..wie weet kom ik nog eens terug in de toekomst.

Top of page


 

 

Picture 1:


 

 

Picture 2:

Top of page

Links

Poolsinformatiebureau voor toerisme

World Travel Guide

Nederlandse Internet Encyclopedie

Top of page

Back to homepage

E-mail: slagterj@noord.bart.nl

Sign My Guestbook Guestbook by GuestWorld View My Guestbook

......visitors polenpage since 1 may 1999

____________________

(c) J. Slagter 1998