Wishing Well

Mozart, Bach en Mahler zaten in de kroeg. "Wij zijn drie muzikánten," schalden zij in kennelijke staat. Een verrassend chorus antwoordde: "Dat zijn wij allemaal!"

Het werd me een vrolijke boel. Haydn schoof aan en kletste zijn bier-kelk tegen het wijnglas van Chopin. Debussy vloog Schubert om de hals. Sjostakovitsj danste een polka met Händel. Tsjaikovski tong-zoende Grieg en Saint-Saëns trok Gorodny mee de plee in voor een oraal torium. De hele componistenkliek ontkleedde zich en nam zichzelf ter hand. "Nu zijn wij allen naakt! Laten wij tezamen smelten!"
"Daar maken wij een plaatje van!" gniffelde de samengestroomde rioolpers. En zo geschiedde.

Normaal komen muzikanten van diverse pluimage uitsluitend bijeen in geval van wereldbrand, hongersnood of epidemie. Dan is het tenslotte pas goed feest en is er aanleiding genoeg om in alle harmonie de stemmen te smeren. Het resultaat is vervolgens immer het glijmiddel voor binnen te halen geldstromen, waarmee de diverse noden geledigd kunnen worden. We maken er een plaatje van en de wereld zal weer eten! Aids bannen wij uit door stadions te vullen!

Wat de Haagse muzikanten zover gebracht heeft zich gegroepeerd te exhibitioneren laat zich raden. Is het chauvinisme? Dat Den Haag de stad der steden is waar de beat en popmuziek het beste is en zoals nergens anders? Den Haag is Den Haag en dáárvoor moeten wij spelen! Of is het vooral een goede reden om weer eens massaal met de vakbroeders de kroeg in te duiken?
"Daar maken wij een plaatje van!" gniffelden de muzikanten. En zo geschiedde.

Muzikanten aller groepen verenigt u. Het levert u publiciteit op. En eeuwige roem. En een gratis optreden in het Haagse kroegencircuit. Zendtijd op Radio West. En consumptiebonnen. Véél consumptiebonnen.
We gaan kollektief terug naar af! Nog één keer dit millennium op herhaling in de kroeg. Voor de gezelligheid. Met z'n allen! Straks is 't weer ieder voor zich. Ieder op zijn eigen podium. Kroegpodium. Zonder platenkontrakt. Of met, maar dan zonder plaat. Alleen is maar alleen. Met z'n allen val je op.
Laten wij dus drinken! En zingen in de kroeg. Laat Den Haag voor één keer het het het Dúblin van Zuid-Holland zijn.
Wish me well! We zullen het nodig hebben, om ook het volgende millennium Popstad nummer 1, 2 , 3 of 12 te zijn. En zo geschiede.

DE HAAG! DE HAAG! DE HAAG!


Uitgesproken in Zwarte Ruiter, november 1999
Uitgezonden door Radio West Popstad nr.12 november 1999

© RJ. Rueb