Haags gekanker

Zou het een aktie wezen? Het ene na 't andere loflied op Den Haag rolt er van de persen. Dan wel in hoffelijkheid, dan wel in on-vervalst plat gekanker trekken de lyrische Hagenezen een blik vol onverbloemde egotripperij open om de ingenomenheid met het dorp hunner dromen mee te bezingen. Het smegma der ongereinigde zelfbevlekking druipt ervan af. Den Haag is mooi, mooier en mooist. Het uitgaansleven bruist, de bedrij-vigheid tiert en de kwaliteit viert. Het onbenulligste steegje wordt gesublimeerd tot de Champs Elisée, het puin op het Spui is de evenknie van Times Square
Kortom: Den Haag is een wereldstad en of we allemaal even mee willen zingen.

D.E.N.H.A.A.G.
Laten we gaan schreeuwen:
in Den Haag valt het wel mee!

Het is misschien een beetje vreemd, maar al bij de eerste keer dat ik Klorkestein's mega-hit OODH hoorde trokken mijn darmen zich vol erbarmen tezamen met als gevolg dat er een dunne derrie uit mijn drain druppelde. Mooie stad achter de duinen. Fuck you. Geinig dorp aan zee zal je bedoelen. We hebben Scheveningen tenslotte niet voor niks geannexeerd! Een loflied op ADO met allemaal namen die in hun tijd door ónze jongens van Holland Sport van de grasmat gepingeld wer-den. Waar is Sjakie Roggeveen dan, Jekkers! Wat is er nou mooi aan de Schilderswijk, de Lange Poten en het Spui? Een mistroostige achterstandswijk, een opgefokte winkelstraat en een suffe verkeersader. Toen ook al. Kortom: of we die Jekkers met z'n gekerm even onontvankelijk willen verklaren. Geraaskal, dat is het. Het typeert de man dat hij al dat schoons ontvlucht is en in Utrecht is gaan wonen.

D.E.N.H.A.A.G.
Als je te luid gaat schreeuwen
loopt het dun door de WC.

Kijk, je hebt mensen die de hele wereld willen laten blijken dat ze wat denken te weten. Die zijn plots tot het besef gekomen dat iets wat ze allang wisten door anderen blijkbaar nog niet zo vanzelfspre-kend wordt gevonden. Dat het goed toeven is in Den Haag bijvoor-beeld. Maar ­even simpel gezegd­ waarom wonen er zo walgelijk veel mensen in Den Haag? Omdát het hier goed toeven is natuurlijk. Die mensen hoef je dus niet te vertellen dat het hier leuk is. Die weten dat allang! En ga eens aan een Amsterdammer uitleggen dat Den Haag zoveel te bieden heeft. Hij lacht je recht in je gezicht uit. Dat is zoiets als aan een moeder van tien kinderen uitleggen dat je van neuken zwanger wordt.

D.E.N.H.A.A.G.
Je kan wel luid staan schreeuwen
maar geen hond doet met je mee!

Maar waarom wordt er dan zo godvergeten veel positieve onzin over Den Haag gezongen? Wie denken de verschillende zangers en bandjes ermee te bereiken? Niet de Hagenezen, want die wéten wel beter. Niet de Amsterdam-mers, want die weten wel béter. Niet de Rotterdammers, want die luisteren toch niet. HILVERSUM! Dat moet het zijn. Als je hard in het Haags de EO-kanker uitkraamt, dan heb je zo SexBS6, de ranzige RTL-len en een op hol geslagen kudde Endemollen op je stoep. Want Den Haag is hót! Den Haag is altijd goed voor nieuws. In Den Haag gebeurt het! In Hilversum en Aalsmeer weten ze dat als geen ander. En hoe dat komt? Omdat het daar wemelt van de Hagenezen, die hier geen kans kregen omdat ze tussen het overige talent onopgemerkt bleven. In medialand vielen ze direkt op en werden daar met vette salarissen tot ongekende hoogten geschopt.

D.E.N.H.A.A.G.
Ga dus maar luid staan schreeuwen
komt je kop op de TV!

Den Haag is als een spiegel. Iedereen die kijkt erin maar niemand ziet zichzelf. Maar toch: cogito ergo sum, ik ben dus ik besta. Wat uit Den Haag komt is goed. Dat is voor Hagenezen de gewoonste zaak van de wereld. Zo gewoon, dat niemand er meer van opkijkt.


Niet gepubliceerd in (1996)

© RJ. Rueb