De Week

Ziek

Ik wil het deze week kort houden.
ZIEK ben ik. Ziek van laatste minuten.
Volgende week meer ellende.

Nou vooruit. Er zijn ook leuke ergernissen te noemen. Zo blijkt de gemeente Den Haag bijvoorbeeld onlangs te hebben meegeïnvesteerd in een boekje dat speciaal bedoeld is voor expats, je weet wel: de bovenmodaal rijkere allochtonen met impliciete verblijfsvergunning. Om het hen in deze stad een beetje naar de zin te maken bracht de in expats gespecialiseerde organisatie ACCESS een boekje uit waarmee de doelgroep voortaan gemakkelijker de weg zou kunnen vinden in de complexe stad Den Haag. Omdat expatriats in niet onbelangrijke mate bijdragen in het opkrikken van het aanzien van Den Haag als internationaal belangrijke stad gaf het college van Burgemeester en Wethouders de uitgever een subsidie van 25 duizend euro om het boekje mogelijk te maken. Aangezien de uiteindelijke oplage van deze (als jaarlijkse uitgave bedoelde) 'The Hague Finder 2003' maar liefst 1500 exemplaren bedraagt hebben we het hier dus over een subsidie van 16 euro 67 per boekje. Wie nu denkt dat ACCESS de boekjes gratis weggeeft vergist zich lelijk. De arme expat dient voor het gidsje ruim 20 euro neer te tellen, die rechtstreeks de zak van de uitgever in glijden.

Hoog tijd dus om eens te kijken wie of wat dat ACCESS nou eigenlijk is. Internet biedt altijd uitkomst en op de ACCESS-site lezen we het volgende: "ACCESS (Administrative Committee to Co-ordinate English Speaking Services) is a not-for-profit organisation established in 1986 to bridge the gap between the international community and English-speaking services available in The Netherlands."

Not for profit, huh? Een beetje rekenen leert dat ACCESS uit het boekje een omzet van ruim 30.000 euro genereert en daarbij ook nog eens 25000 euro van de gemeente ontvangt. Zoals gezegd zal er de komende jaren telkens een bijgewerkte versie verschijnen. Om ACCESS van dienst te zijn heeft de gemeente voor de jaren 2004 tot en met 2006 alvast een jaarlijkse bijdrage van 30 en een half duizend euro toegezegd.

Kijk, dat is nog eens lekker eieren eten met de Pasen. Als kleine Haagse yes-indeed-for-profit uitgeverij weet ik mijn doelgroep voortaan wel te kiezen. Ik ga me ook internationaal richten op de betere buitenlander. Laat die winst maar zitten, ik kan ook non-profit erg goed rondkomen op deze manier.

Maar een beetje ziek gevoel blijft er toch wel. Ik heb een hekel aan laatste minuten.

Volgende week meer ellende.


De Week is een vast onderdeel van de wekelijkse borrels
in Galerie Haags.

© RJ. Rueb 2003

reactie: