KUNSTKOPPEN

"Kunstkoppen' is een serie duo-columns, die vanaf januari 2001 verschijnt in Uitpost Magazine. In deze serie communiceren RJ. Rueb en cabaretier Marcel Verreck via e-mail met elkaar over het Haagse culturele leven...

EDITIE: DECEMBER 2001

Marcel!

Sorry dat ik weer eens wat laat ben, maar ik zat effe vast. Ik had een vriend van me een grammetje coke gestuurd, maar dat mag gezien het huidige tijdsbestek blijkbaar niet meer. Wordt straks nog wat als ik mijn traditionele oliebollenmailing moet gaan versturen. Maar dat terzijde.

Oliebollen. Inderdaad. Het begint weer die tijd van het jaar te worden. Ik weet alleen niet of het opportuun is om gezien het huidige tijdsbestek, zo midden in de Ramadan, over oliebollen te beginnen. Laat staan over poedersuiker. Wat een gekte. En dan laat ik me nog milt uit.
Ja, dat gedoe met al die terroristen, dat overschaduwt toch een hoop lol de laatste tijd. Gelukkig heeft MTV een nieuwe kraker in huis gehaald met Jackass. Al eens gezien? Dat zijn een stelletje jonge, wilde en volstrekt suïcidale skateboardterroristen, die zichzelf louter en alleen voor de lol in de kreukels proberen te stunten.

Over zinloos geweld gesproken: hoe is het nou in Amsterdam? Ik was er laatst om als laatste der Hagicanen een bijdrage te leveren aan het Crossing Border Festival en verdomd: ik heb het er een partij naar mijn zin gehad! Wat een wereldstad. De hele dag heb ik in Bellevue doorgebracht. Niet dat het programma daar er nou al te veel aanleiding voor gaf, maar ze hadden er zo'n verrekte goeie presentator.

Tijdens Crossing Border mocht ik gelukkig ook nog heel even getuige zijn van het literaire orakel dat Norman Mailer heet. Een in oude vellen verpakt grijs brein, dat algemeenheden van filosofische aard debiteerde inzake de onvermijdelijke elfde september. Hij mocht er zelfs een aparte persconferentie over geven. Norman Mailer, weet je wel! Eén van de grootste schrijvers van deze eeuw, meer dan 75 miljoen boeken verkocht wereldwijd, te gast op een van de belangrijkste literaire festivals van Nederland en dan wordt-ie alleen maar lastig gevallen over de elfde september. Wat heeft die arme oude man daar nou toch mee te maken. Nodig dan godverdomme Bin Laden uit!
Over Bin Laden gesproken: ik ben momenteel bezig de laatste hand te slaan aan Bin Laden, the Musical. Ik zoek alleen nog iemand om Colin Powell in te zingen. Iets voor jou?

En? Heb jij je nog met iets zinnigs bezig gehouden de afgelopen tijd?

Groet

RJ. Rueb
(www.rjrueb.nl)


RJ!

Tja, Bin Laden uitnodigen? Die nodigt zichzelf wel uit, vrees ik.
Verder moet ik je bekennen dat ik ontzettend bezig ben geweest de laatste tijd. En volgens mij nog zinnig ook. Want de wereld draait gewoon door. Het Crossing Border-festival dat over de Haagse stadsgrenzen hier naar Amsterdam is gevlucht heb ik niet kunnen meemaken, omdat ik voor mijn cabaretplichten geroepen werd naar exotische oorden als Delfzijl, Almere en Berkel-Enschot. Maar deze maand, de prachtige decembermaand (Sinterklaas én verjaardag!), ben ik veel hier in de stad.
Van de 11e tot en 15e sta ik met mijn 'Van Mars'-programma in hetzelfde Bellevue, waar jij het zo naar je zin had. Dus wie weet heb ik dan tijd om 's middags naar de film te gaan. Als gretig lezer van Harry Mulisch moet ik nog naar The discovery of Heaven, een film die, zoals bekend, gemaakt kon worden doordat de makers met bevriende staatspersonen enige belastingtechnische zaakjes hadden doorgenomen. Misschien moet de rolprent dan ook worden omgedoopt in 'De ontdekking van de fiscus'.
En wellicht heb ik dan ook tijd om de eerste repetities van jouw nieuwe musical te zien. Kunnen we dit spektakelstuk net zoals de musical over Grace Kelly ook gaan bewonderen in een demontabel theater? Dat lijkt mij gegeven het onderwerp wel zo handig. Aan de andere kant, welk gebouw is in deze tijden niet demontabel?

Nu ik aan kerstbomen denk en aan december, en aan demonteren, krijg ik opeens een visioen: zou het niet mooi zijn om een keer een theaterspektakel te organiseren over het typisch Haagse ritueel van de 'kegsbaumejach' (voor onze Wassenaarse lezers: kerstbomenjacht), getiteld 'Kegsbaume-dûh bettel'. Met medewerking van een aantal authentieke 'pleuâhs', verschillende teams met een eigen 'culturele' achtergrond. En natuurlijk is er een prominente rol voor die MTV-skateboarders van jou. Lokatie: de Haagse binnenstad. Iedereen mag meedoen, volgens de gouden formule: DEMOCRATISCH plus PARTICIPEREND plus JEUGD plus MULTI-CULTUREEL = SUBSIDIE.
Dat wordt lachen op het Spui met Oud en Nieuw! Toegang gratis. En mocht het vuurtechnisch wat uit de hand lopen, dan hebben we met de tramtunnel vlakbij altijd voldoende bluswater bij de hand.

Fijne feestdagen gewenst, groetjes
Marcel Verreck
(www.marcelverreck.nl)

© RJ. Rueb/Marcel Verreck 2001

reactie: