Popstad nummert één?

Den Haag is Popstad nummer 1. Althans dat zeggen ze. De mensen uit Den Haag. Kan best wel wezen, tenminste: als je naar de historie kijkt. Het is onomstotelijk waar dat er sinds de prehistorie der popmuziek ­ de jaren vijftig dus ­ een ongelooflijk aantal succesvolle popmuziekgroepen over Haagse wortels beschikt. Ik zal ze niet allemaal noemen; het is dan ook een rijtje dat iedereen inmiddels wel kent: de Tielman Brozzers, The Crazy Rockers, Golden Earring, Shocking Blue, de sandy Coast, de Kjoe, Living Blues, The Motions, Supersister, Alquin, The Clarks, The Brommerz, Gruppo Sportivo, the Raspers, Annie Temeier, de Plackband, The Urban Heroes, Vanessa, Drippin' Honey, Trespassers W, Daryll-Ann, NAOP, Hallo Venray, The Suburbs, Skinny Scotty & the B-man, Easy Meat, Burma Shave, Anouk, Parlour, Lee Towers, Billy the Kid, Volumia (een beetje), Venus Flytrap, Kane, Lichterlaaie, Hugo & Thijs, Grof Geschut, Dyzack, Insence, Di-Rect, Bhodi and the Odds voor mijn part. Affijn het hele rijtje. Vraag willekeurig iedere bewoner van een andere stad zo'n rijtje op te dreunen en hij/zij brengt het er bekaaid af. Den Haag is dus gewoon Popstad nummer 1.
De vraag is en blijft echter: is het belangrijk dat al die goede en succesvolle bands uit Den Haag komen. Nee, natuurlijk niet! Wat kan dat iemand nu schelen. Behalve de Hagenaars dan natuurlijk. Die kan het wel wat schelen.

Hagenezen zijn chauvinistisch. En terecht, want al het goede komt uit Den Haag. Ja toch, niet dan? Een beetje Hagenees ontleent er zijn bestaansrecht aan. Aan de popmuziek. Maar niet alleen aan de pop-muziek. Den Haag is namelijk een beste broedplaats voor talent in het algemeen. Schrijvers, kunstenaars, muzikanten, dansers, acteurs. Van alle genres komt het beste uit Den Haag. En dat willen we weten ook. Daar kunnen we namelijk om lachen. Want ook de leukste humor komt uit Den Haag. En dat komt weer, omdat ook het allertriestste uit Den Haag komt: de Haagse Hopjes. Bruine tandenbrekers met een vage koffie-smaak. En we hebben het Smurfenfestival. Ook al niet echt iets om vrolijker van te worden.
Om kort te gaan: alles komt dus eigenlijk uit Den Haag. En als het niet uit Den Haag komt, dan annexéren we het toch gewoon. Net zo makkelijk!

Het is opvallend hoe trots Hagenaars op hun stad zijn. Er kan geen festival worden georganiseerd of er wordt nadrukkelijk bij gezegd dat het Haags is: de Haagse KoninginneNach, de Haags Beatnach, de Haagse Nach van de Literatuur, het Haags Dictei, het Haags Straatpoezie Festival, de Haagsche Courant Cup, de Haagse Paardedagen, het Haagse Zomerfestival Zelfs Sinterklaas is Haags, om over dat stelletje halleve Duitsers van de Koninklijke Familie nog maar te zwijgen. De regering zit in Den Haag, de Shell zit in Den Haag, de OCPW, Interpol, het Internationaal Gerechtshof, het Joegoslavië Tribunaal, alles zit in Den Haag. Noordanus gaat weg uit Den Haag, maar blijft ondertussen gewoon in Den Haag. Alles is Haags, jij bent Haags, ik ben Haags, Den Haag is Haags!

Maar popmuziek, ja. Als er iets Haags is, dan is het wel de Haagse popmuziek. Daar kunnen we kort over zijn. Alleen jammer dat al die bands pas echt doorbraken nadat ze landelijk bekend werden Maar ja, als er iets landelijker is dan Nederland, dan is het toch zeker wel Den Haag!

© RJ. Rueb 2001