KUNSTKOPPEN

"Kunstkoppen' is een serie duo-columns, die vanaf januari 2001 verschijnt in Uitpost Magazine. In deze serie communiceren RJ. Rueb en cabaretier Marcel Verreck via e-mail met elkaar over het Haagse culturele leven...

EDITIE: MAART 2001

Marcel!

Het leven in Den Haag is zo enerverend! Dat wil je niet weten. En creatief! Zo werd onlangs bekend dat Louise Engering, onze geliefde wethouder van cultuur en financiën (niet noodzakelijk in die volgorde overigens), op een ochtend wakker werd met een briljante vondst. Opeens wist ze het! Er moet in Den Haag een nieuw cultuurfonds komen. En dat cultuurfonds moet worden gevuld met de zuur verdiende centjes van het Haagse bedrijfsleven en wat goedboerende particulieren. Als die nu eens allemaal 50 rootjes op tafel leggen voor een obligatie en de provincie en gemeente pleuren er ook nog eens wat subsidiegelden bij, dan zit er al gauw 10 miljoen in de pot. En dat levert dan op jaarbasis een lekkere 6 ton rente op. (In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst). En dat geld komt dan weer exclusief beschikbaar voor de financiering van grote culturele evenementen in de stad. Ja, Engering denkt in procentjes, da's wel duidelijk.

Nu is er in de stad maar een gelimiteerd aantal bedrijven dat gretig een halve ton wil schokken omwille van de cultuur. Iedere evenementenorganisator kent het lijstje uit het hoofd. Ze sturen er namelijk allemaal hun sponsorverzoeken heen als ze een groot (of voor mijn part klein) cultureel evenement gefinancierd willen krijgen. Omdat je je gulden maar een keer kunt uitgeven, zal de afwijzing voortaan een standaardbriefje behelzen. Want alle te besteden sponsorgelden zitten tenslotte al in dat fonds. En dat fonds is weer bedoeld om vooral de startfase van evenementen te financieren. Van de toebedeelde organisaties wordt bovendien verwacht dat zij het hen ter beschikking gestelde subsidiegeld bij winst weer terugstorten in het fonds.

Een nieuwe vicieuze cirkel is geboren. De gemeente verzamelt de sponsorgelden uit het bedrijfsleven, leent deze vervolgens uit aan organisaties, die daarmee op hun beurt een basis hebben om met de ontwikkeling van hun evenementen van start te gaan. Op sponsorjacht vergaren zij een ongekende hoeveelheid afwijzingen, waardoor de financiering van het evenement maar niet rond wil komen. En omdat het evenement niet van de grond komt, wordt de organisaties vervolgens gevraagd het toebedeelde geld weer terug te storten in het fonds.

Het leven in cultureel Den Haag gaat een nieuwe en bovendien zéér enerverende fase in dankzij dit briljante plan.

Met groet uit Den Haag,

RJ. Rueb
RJ!

Het heeft even geduurd, maar ik ben blij dat ik je kan mededelen dat ik dit plan begrijp. Mijn zelfvertrouwen, dat na de IQ-quiz van BNN danig was geslonken, is geheel terug! Sterker nog, de geniale oprispingen van wethoudster Louise E. hebben ook in Amsterdam de gemoederen in beweging gebracht. Zoals je weet wonen hier in de grachtengordel nogal veel 'nutteloze rijken', die hun vuig verdiende centjes graag wat willen oppoetsen door zich cultureel te engageren. Nemen we degenen die hun dubieuze kapitaal moeten witwassen gelijk even mee. Het gaat tenslotte om de kunst, nietwaar?

Als dit gepubliceerd wordt, dan weet heel Nederland het, maar ik verklap het jou als Haagse mede-Kunstkop nu alvast: Ik ga naar de beurs. Het aandeel Marcel Verreck Dot Com zal binnengekort gelanceerd worden, dus dat wordt cashen. (Uiteraard gaat er veel naar goeie doelen). Natuurlijk heb ik even getwijfeld of ik mijn Culturele Imperium aan een beursgang bloot zou stellen, maar Maurice (de Hond) en Nina (Brink) hebben mij overgehaald: "Als mensen zo gek zijn in ons te investeren, waarom dan niet in jou?" Een ijzersterk argument van mensen, die weten waar ze over praten. (Ik doe dit uiteraard ook om de toekomst van mijn familie veilig te stellen ­ wat die toekomst dan ook moge wezen).

Kortom RJ, zit niet te monkelen over die Louise, kom uit je schulp en maak je talent te gelde! Pik een graantje mee van de waanzin van deze tijd! En mocht het onverhoopt mislukken, dan heb je als kunstenaar een streepje voor: stof voor iets moois!

Hou me op de Haagse hoogte,
groetjes,

Marcel Verreck

 

PS. Natuurlijk krijg jij voorrang bij de emissie. En vooruit, geheime korting!

 


© RJ. Rueb/Marcel Verreck 2001