De tong gaat liggen

Trouwen doe je maar één keer in je leven, was het eerste dat door me heen schoot toen Gerard mij backstage bij Plein Open even apart nam. En ja hoor: daar kwam het. Alsof hij mij om een vaderlijk advies vroeg: "Wat vind jij ervan als ik Ellis ten huwelijk zou vragen?"

"Ellis?", zei ik. "Ellis? Who the fuck is Ellis!"

"Jongen, doe het niet. Het huwelijk werkt niet! Voor je het weet zit je aan de kinderen en gaat ze aan je kop lopen zeuren over een schuifpui. Of dat je moet vragen of je vanavond even de kroeg in mag omdat er een leuke band speelt. Dus dat je al sowieso een excuus nodig hebt om de kroeg in te mogen. De kroeg in te mógen, weet je wel. En dan maar zeiken dat zij nooit meer de kroeg in kan en al helemaal niet gezellig met z'n tweeën, want wié past er altijd op de kinderen?"

Trouwen doe je maar één keer in je leven. Daarna weet je wel beter.

Trouwen is je handtekening plaatsen onder een wurgcontract. (Gelukkig weet Gerard inmiddels maar al te goed wat een contract waard is).

Goed, ik heb hem dus gewaarschuwd, maar het mannetje volhardde, zoals hij altijd volhard heeft. Zolang ik 'm ken: al een dikke tien jaar. Vanaf dat hij me belde met de leugen dat hij journalist was en voor de DOEN bij voorbaat al van onmisbare waarde zou zijn. Sindsdien heeft hij me niet meer met rust gelaten. Hij achtervolgde me tot in het Westland toe.

Eén ding was door de jaren heen onlosmakelijk met hem verbonden ­ tot het onsmakelijke aan toe: zijn Tong. Menig Haags juffrouw kan erover meepraten. In het uitgaansleven dropen de ongewenste intimiteiten van hem af. Alleen al bij de vunze gedachte aan sex bungelde zijn tong driedik en kletsnat uit zijn mond. Zijn bijnaam De Tong kreeg pas echt wansmaak toen onze huisfotograaf Gerard snapte, terwijl hij tijdens een party zijn vette liklepel diep achter de huig van een of andere dame aan het vlechten was.

Het Haagse uitgaansleven zal er wellicht nog even aan moeten wennen, maar vanaf heden is de Tong gaan liggen. Dankzij Ellis is de Tong beteugeld en alleen nog maar achter de schuifpui actief. Voor eigen gebruik.

De Tong is een getrouwd man. Een huisvader straks. Een Getemde Tong.

"Doe het niet!" zei ik nog, maar Gerard was eigenwijs. Zoals altijd. En vaak bleek dat een goede eigenschap in zijn geval. "Doe het niet!" dacht ik en overzag mijn eigen fouten. Gerard en Ellis deden het toch. Dan moeten ze het verder zelf maar weten. Jullie waren nog zo jong.

Moge het huwelijk jullie wél bevallen!

(uitgesproken in Café de Paap t.g.v. het huwelijk
van Gerard van den IJssel en Elles Koot, d.d. 9-4-2000)

© RJ. Rueb