R
oberts
R
eizen
Egypte/Sinai 1996
Deze reis had ik geboekt om twee redenen. De eerste reden was dat ik graag nog iets wilde ondernemen in het najaar, maar de tweede en veel belangrijkere reden was dat ik een jaar of twee, drie daarvoor bevangen was geraakt door het idee ooit eens een reis te gaan maken in of beter gezegd door een "echte" woestijn.
Zo woonde ik eens een informatieavond bij van HT die was begonnen met het organiseren van voettochten door Mauretanie. De verhalen en diabeelden waren prachtig, maar een verblijf van (toen nog) ruim 4 weken in de woestijn onder primitieve omstandigheden leek mij op dat moment een beetje veel van het goede. Liever zou ik voordat ik aan een dergelijke onderneming ging deelnemen eerst eens iets eenvoudigers ondernemen. Ik liet het idee voorlopig eerst maar even voor wat het was, totdat ik in mei 1996 Namibie bezocht; dit land bestaat voor een groot deel uit woestijngebied (de Namib, vandaar de naam), en ik maakte hierdoor op een comfortabele manier kennis met een behoorlijk echte (...) woestijn. Het jaar daarvoor was ik in de Kyzyl Kum woestijn in Oezbekistan geweest, welke zeker ook alle kenmerken van een echte woestijn vertoont. Doch ook in dit geval was het verblijf relatief comfortabel, of tenminste waren de lichamelijke inspanningen gering. Het meest genoot ik van de nachten, waarbij de mooiste sterrenhemels te zien waren die ik ooit had gezien.
Echter, ik wilde nu toch weleens wat meer lichamelijke activiteit ontplooien in de woestijn, maar toch nog steeds zonder daarvoor wekenlang door het zand te moeten zwoegen. De Sinai leek een prachtige keus te zijn; een op het oog ideale combinatie van (soms) pittige wandelingen en wat lichtere vormen van vermaak, zoals wat rondcrossen met jeeps en wat snorkelen in de Rode Zee. Dat rondcrossen met jeeps bleek overigens nog het zwaarste onderdeel van de reis te zijn, het leek meer op een opleiding voor lottoballetjes...!
1.
2.
3.
4.
5.
Aan het begin van de reis was zowaar nog een dagje site-seeing ingepland in en rondom Cairo. Voor diegenen die nog nooit in Egypte geweest waren, en dat was de meerderheid, betekende dit automatisch het bezoeken van de bekendste historische objecten - de pyramides van Gizeh en de sfinx - alsmede het Egyptisch museum. Ik vond het interessant om te ontdekken dat het lijfelijk aanschouwen van deze wereldberoemde trekpleisters toch zo indrukwekkend kan zijn.
We hadden het ontzettend getroffen met onze reisbegeleider. Dit was een Egyptenaar die enkele jaren in Nederland had gewoond, en dientengevolge prima Nederlands sprak. Zeer groot bijkomend voordeel was uiteraard dat hij het land erg goed kende, en erg veel gedaan kon krijgen omdat hij simpelweg zelf een Egyptenaar was. Kortom, alles liep werkelijk op rolletjes, we hoefden ons absoluut nergens zorgen om te maken.
6.
7.
8.
9.
10.
Buiten onze voortreffelijke reisbegeleider hadden we de beschikking over een aantal betrouwbare jeepchauffeurs, en ook nog een geweldig team Bedoeienen. Al deze vriendelijke en gastvrije mensen hebben deze reis tot een groot succes gemaakt.
De reis was zeer afwisselend, verschillende elementen zoals cultuur, wandelingen, bus- en jeepritten en de nodige ontspanning waren op een manier ingepast in het programma welke de reis tot een goed uitgebalanceerd geheel maakten. Erg belangrijk voor het welslagen van een reis zijn gunstige weersomstandigheden - althans voor mij, maar dat zal waarschijnlijk voor vele reizigers opgaan. Een reis kan nog zo goed zijn georganiseerd, de bedden nog zo zacht en het eten nog zo lekker, als het voor een groot deel van de reis slecht weer is dan heeft dat een negatieve invloed op de reiservaring. Welnu, daar heb je in woestijngebieden zelden of nooit last van, en dat is een zeer groot voordeel...! Het spreekt voor zich dat al die zonneschijn ook zeer hinderlijk kan worden, daarom is het ook niet erg slim om in de zomermaanden een bezoek te brengen aan de woestijn; de wintermaanden vormen dan ook het ideale seizoen, al kan het zelfs dan nog knap warm zijn! Extra voordeel: het biedt een uitgelezen kans om even de winter in Nederland te ontvluchten, vooral als we weer eens een "kwakkelwintertje" meemaken...
11.
12.
13.
14.
Ik was tijdens de reis behoorlijk beducht op ziek worden; mijn ouders hadden enige tijd geleden een Nijlcruise gemaakt en hadden veel last gehad van buikloop ten gevolge van (gelukkig) lichte vormen van voedselvergiftiging. En zij waren helaas bepaald de enige reizigers niet, zo ongeveer de helft van alle passagiers werd bij tijd en wijlen getroffen...
Nu had ik zelf ook al de nodige ervaringen gehad met dit soort toestanden, maar het maakte mij wel extra alert. Het leek er echter al gauw op dat dit niet echt nodig was, omdat onze reisbegeleider de hygiene sterk in de gaten hield, vooral wat eten en drinken betreft. Bijkomend voordeel was dat we het grootste deel van de reis in de open woestijn bivakkeerden, waar de kans op vergiftiging veel kleiner is dan in bewoonde gebieden. Bij mijn weten is dan ook niemand ziek geweest, hoewel ik nog heel even bevreesd ben geweest dat het mij toch zou overkomen, zoals in het Dagboek te lezen valt.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
De reis als geheel is mij zeer goed bevallen. Als ik er een aantal hoogtepunten - het waren er vele - uit moet lichten:
21.
22.
23.
24.
25.
Een ieder die het reizen door en het verblijf in woestijngebieden SAAI vindt, moet ik dringend aanbevelen om deze reis niet te gaan maken!

Een ieder die net zoals ik geboeid is door de woestijn, en bovendien houdt van een beetje wandelen in een rustige en zonnige omgeving zonder zich te storen aan een incidentele grote meute medetoeristen (Gizeh, Mozesberg, Catharinaklooster), niet opziet tegen een beetje rondcrossen met jeeps, en het bekijken van een prachtige sterrenhemel na het nuttigen van een zeer smakelijke maaltijd en het gezellig nazitten bij het kampvuur ook wel kan waarderen, kan ik zeer van harte aanbevelen om deze reis wel te gaan maken...!!!
Dagboek
Dagboek
Dagboek
Dagboek
Dagboek
Deze reis werd gemaakt met:
  • Bezoek aan het Egyptisch museum, de pyramides en andere opgravingen... Dit mag dan wel erg voor de hand liggen, maar als je dit nog nooit met eigen ogen aanschouwd hebt is dit gewoon een must...
  • Het - weliswaar zeer korte - bezoekje aan het Suez-kanaal...
  • Het verblijf in de woestijn in het algemeen; lopen, eten, drinken, slapen... En de RUST...!
  • Beklimming van de Jebel Musa, oftewel de Mozesberg - ondanks het feit dat je met HONDERDEN andere toeristen omhoog wandelt...
  • Snorkelen in de Rode Zee - waan jezelf in het mooiste aquarium dat je je kunt voorstellen...
Bekijk het uitgebreide Dagboek van deze reis...!
Bekijk het uitgebreide Dagboek van deze reis...!
Bekijk het uitgebreide Dagboek van deze reis...!
Bekijk het uitgebreide Dagboek van deze reis...!
Bekijk het uitgebreide Dagboek van deze reis...!
Ga naar de Baobab-site