Fietstocht rondom de Triglav
Bled, 4 september 2003
41 km.

 
Het was weer een schitterende etappe vandaag, een prachtige route en geen wolkje aan de hemel.
Na een lekker uitgebreid ontbijt met o.a. "scrambled eggs" en een worstje eerst de dagelijkse routine: boodschappen doen bij de plaatselijke super. Een half bruin brood, een paar plakken ham en twee bekertjes yoghurt, daar redden we ons vandaag wel weer mee.
Half tien op de fiets. Het is nog verraderlijk koud na een sterheldere nacht. De fietsers, die we tegenkomen zijn zoo verstandig geweest een lange fietsbroek en handschoenen aan te trekken.
Half verhard pad over de vroegere spoorbaan We volgen weer het prachtig geasfalteerde fietspad, dat lekker geleidelijk aan naar beneden voert door de alpenweiden. De bergen aan weerszijden van het dal rijzen weer steil omhoog. Als het geasfalteerde pad ophoudt - de EU-subsidie was zeker uitgeput - vervolgen we onze weg op een steenslag pad dat op een vroegere spoorbaan is aangelegd. Over hobbelige bielsen van een roestige stalen spoorwegbrug steken we de Sava over. Soms loopt het pad over een dijkje. Zo'n oude spoorbaan heeft het voordeel, dat het heel egaal naar beneden gaat. Even voorbij Belca drinken we uitgebreid koffie in een keurig restaurantje, Villa Rosa.
In de verte de Triglav We fietsen dwars door Mojstrana en gaan dan klimmend in de richting van Bled. Een pittige klim brengt ons over een 200 meter hoger gelegen pas. Daar aangekomen storten we ons naar beneden - 18%! - en komen in een prachtig komvormig dal midden tussen steil oprijzende bergen. In een bijenstal staan kasten gedecoreerd met traditionele motieven ontleend aan de plaatselijke omgeving. De bijna loodrecht oprijzende Frckov (1369 m.) komt dreigend op ons af. Links aan de drooggevallen Radovna staat een vervallen watermolen.
De Radovna Op een alpenweide, waar volgend onze routebeschrijving de vogels elkaar de liefde verklaren - en ze zijn er inderdaad - kruisen we een beek. Tegenover een bron waar onze watervoorraad uit een helder straaltje aanvullen staat een eenzame berghut. Op een bankje in de zon peuzelen we ons middageten op.
Het dal van de Sava wordt nu breder en krijgt welhaast een lieflijke aanblik. Een in elkaar gestorte alpenschuur lijkt wel op een schilderij uit Tirol. Volgens "Eigenwijze reizen" is een uitstapje naar Vintgar waar de Radovna zich op spectaculaire wijze een weg baant door een nauwe ravijn alleszins de moeite waard. Een uur durende wandeling over een in diezelfde kloof gebouwd plankier is een regelrecht avontuur. Je komt ogen tekort om alles in je op te nemen. De langs grillige rotspartijen kolkende rivier en de dreigend overhangende rotswanden wedijveren om je aandacht. Je moet jezelf beheersen om niet je hele fotorolletje vol te schieten.
De Radovna Na een leuke route over binnenweggetjes bereiken we nu al gauw de buitenwijken van Bled. We zijn weer aan het beginpunt van een schitterende route rondom de imposante Julische Alpen. Niet een dag die over een saai traject voerde.
Het is al vijf uur geweest en de zon staat nog te branden aan de westelijke hemel, boven het kasteel van Bled. Op het terras op het pleintje trakteren we onszelf, mama op een glas wijn en ik neem een coupe ijs.
Dan brengen we onze fietsen weg, de fietskleren kunnen nu in de koffers. Die staan alweer in hotel Jadran op ons te wachten.