Fietstocht rondom de Triglav
Tolmin, 1 september 2003
36 km.

 
"Freewheelend naar Tolmin", belooft de routebeschrijving voor vandaag. Het is een stuk frisser dan de afgelopen dagen. Eerst nog even naar een technisch winkeltje om mijn remmen achter op te spannen.
De eerste kilometers volgen we de N.210, die de Reka Cerknica stroomafwaarts volgt door een mooi bebost dal dat langzaam smaller wordt. Als we verderop de rivier zijn overgestoken zien we in de rotswand een verlaten holwoning. Een kilometer verder bovenop een berg een eenzaam kerkje. Met een houten hangbrug kun je de andere oever bereiken. De Idrijca is hier bezaaid met grote rotsblokken. We besluiten alvast een vroeg bakje koffie te drinken. Sterke expressokoffie in piepkleine kopjes drinken ze hier.
Bij Dolenja Trebusa maken we even een uitstapje naar het gehucht Travnik waar een barok kerkje van St. Jacob staat. Op het kerkhof achter de kerk heeft een gedenksteen voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog een prominente plek.
Gondeltje over de rivier Nadat we bij toeval een één- of tweepersoon-gondeltje, waarmee je hangend aan een staaldraad de rivier over kunt steken, hebben bekeken komen we in Stap ob Idrijci. Hier is een leuke picnicplek bij een plek waar kennelijk veel in de rivier wordt gezwommen. De rivier heeft hier blijkbaar een diep bekken in de bedding uitgeslepen want er is een springplank aan de brug, hoog boven het water gemonteerd. Een mooie plek om ons middagmaal op te peuzelen.
In Most na Soci stroomt hier de Idrijca in de Soca. Hemelsbreed een kleine 50 meter hier vandaan mondt deze rivier uit in de Adratische Zee. Een zekere Mediterane invloed op het klimaat is hier in het dal merkbaar aan de zo mogelijk nog weelderiger begroeiing.
Romaanse spoorbrug Volgens "eigenwijze Reizen" moet het water van de Soca wonderlijk blauw zijn. Vandaag is het echter vaalgeel. Kennelijk heeft al dat regenwater van gister veel slib meegevoerd naar de rivier.V Op ons gemak fietsen we nu naar Tolmin. Het is een aardig stadje met in het centrum hotel Krn. Onze bagage staat in de hal al op ons te wachten.
Net als gister in hotel Cerkno logeert er ook een groep jongens in het hotel. Er blijkt in de buurt een internationaal voetbaltoernooi te zijn, vandaar.
Het was vandaag niet een vermoeiende étappe. Inderdaad "freewheelend naar Tolmin".