Fietstocht rondom de Triglav
Skofja Loka, 30 augustus 2003
49 km.

 
Het had vannacht hard geregend maar we hebben er nauwelijks iets van gemerkt. We hebben geslapen als ossen!
Kunstig gevlochten maďskolven Na het ontbijt bij Jadran de fietsen weer opgehaald en eerst Bled nog weer even in om nog drie ansichtkaarten te halen. Dan hebben we dat maar weer gehad.
Ondanks dreigende wolken boven ons opgewekt begonnen aan onze eerste etappe. Eén kilometer langs het meer en dan bij Mlino links af de binnenlanden in. De route voert ons langs mooie binnenweggetjes dwars door het boerenland met de karakteristieke hooirekken in het grasland en rondom woest beboste hellingen. Hier en daar in het weiland een stukje moestuin met groenten en met dahlia's voor op het kerkhof. Bij sommige boerderijen zien we kunstig gevlochten strengen van maiskolven aan de muur.
Bij Bodesce maken we een uitstapje naar het afgelegen oude kerkje van de heilige Lenart. Op de muren binnen en buiten goed bewaard gebleven fresco's. Achter het kerkje voert een pad naar boven met een schitterend uitzicht op het dal van de Sava Bohinjka.
Over een slecht begaanbaar, met gras overwoekerd pad dalen we af naar onze route. Even verder steken we de Sava Bohinjka over. Bij de brug één van die vrolijk gekleurde wegwijzers.
In Lancovo drinken we koffie onder de druivenranken zwaar beladen met druiventrossen. Een eind verder na verschillende dorpjes en gehuchten bereiken we Kopa. Overal snel stromend water dat hier vroeger de hamerwerken en blaasbalgen in de talloze smederijen aandreef. In het dorp herinneren vele staaltjes van smeedwerk aan dit verleden. Inmiddels stroomt het water niet alleen door de beekjes maar ook uit de lucht. Gelukkig is de bui maar van korte duur en klaart de lucht al snel weer op.
De Sava Bohinjka Nadat we onder een carport ons brood met ham en jam hebben verorberd klimmen we weer welgemoed op onze fietsen. We moeten nu het dal uit en dat betekent over een afstand van vier kilo-meter 300 meter stijgen. Dat betekent een pittige klim.
Bijna boven staat links op een heuveluitloper het schitterend gelegen kerkje Santa Promoz. Een eindje verder in Jamnik bereiken we op 834 meter hoogte zo'n beetje het hoogste punt van vandaag. Voorbij Drazgoše herinnert een cirkelvormig monument aan de slag bij Drazgoše in 1942. In Rudno fietsen we langs een appelboom waaronder het bezaaid ligt met appels. We kunnen de verleiding niet weerstaan. Onderweg verbazen we ons over de rijk bloeiende bloemen: "Soli deo gloria", Japanse duizendknoop en vele meer. Hier maken we een foto van een schitterende Wonderboom.
In het stadje Zelezniki, bekend om zijn hoogovens waarin het ijzererts werd gesmolten, smullen we in een prachtig café van een heerlijke sorbet. Door het afwisselende dal van de Selšcica zien we hoog boven ons in de bergen dat witte kerkje van Santa Promoz staan.
De N.403, die de rivier stroomafwaarts volgt brengt ons in Skofja Loka wat letterlijk "Bisschop plaats" betekent.
Het kost ons even moeite de historische stad te vinden. Als we een echtpaar de weg vragen lopen ze een eind met ons mee om ons het pad door een park te wijzen. Hij is al eens in Breda geweest en Amsterdam is ook bekend.
De 'Duivelsbrug' We komen nu inderdaad in een prachtig Middeleeuws stadje met de Kapucijner brug over de Selska Sora, onder de poort door, op het kerkplein rechts af en dan zijn we op het langgerekte marktplein. Bisschop Leopold liet de brug in 1381 bouwen. Hij viel er later zelf met paard en al vanaf. Sindsdien wordt de brug ook wel de duivelsbrug genoemd.
Op het terras van het restaurant in het Homanshuis drinken we eerst een rode wijn en voor mij een grote pils. Dan zoeken we ons Mini Hotel Zorka op, een uitstekende accommodatie een eindje buiten de stad.
Lopend gaan we terug naar de stad voor onze avondmaaltijd. Bij restaurant Krona staan wel zeven obers terwijl er geen gast te bekennen valt. Hier hadden ze nog nooit van "Eigenwijze reizen" gehoord. In de Gostilna-Pizzerija Pri Inglicu moet eerst een telefoontje worden gepleegd. Dan wordt ons een prima visschotel voorgezet.
Terug op het terras van Homanshuis bij een heerlijke avondtemperatuur consta-teren we dat we lekker gefietst hebben door een prachtig gebied.