Fietstocht rondom de Triglav
Inleiding

 
"dobro došli ! - welkom ! "
 
"West-Slovenië is een prachtig, vrij dun bevolkt berggebied, dat eens tot Oostenrijk behoorde. U fietst er in een grote cirkel rondom de Triglav, met 2863 de hoogste berg. Grote delen van dit gebied zijn ondergebracht in een natuurpark. Deze schitterende tocht met uitstekende hotels heeft een goede prijs / kwaliteitsverhouding. Er zijn een aantal etappes waarbij u behoorlijk moet klimmen en dalen. De overige tijd fietst u in de regel door de dalen en treft u slechts een enkele heuvel." Zo wordt de fietstocht rondom de Triglav door "eigenwijze reizen" geďntroduceerd.
En onze reisgids doet er nog een schepje bovenop: "Met zijn immense bossen en zijn schone rivieren is Slovenië een van de groenste gebieden van europa. Het land is sinds 1991 zelfstandig en de inwoners schijnen er nog altijd verwonderd over te zijn dat het hun gelukt is een staat uit te roepen die met succes een rol in de internationale gemeenschap weet te spelen. ………… Momenteel zitten er niet meer dan duizend slovenen in de gevangenis: het criminaliteitscijfer is verwaarloosbaar laag. U kunt zich dus hier op vakantie volledig ontspannen, zonder dat u reeds uw tas in het oog moet houden."
 
 
Is het een wonder, dat een fietstocht in dit prachtige land met zijn vriendelijke mensen ons erg aanlokte? En wat ons betreft zijn de verwachtingen, die bij ons waren gewekt volledig waar gemaakt. Dit Sloveense deel van de Alpen wordt inderdaad gekenmerkt door indrukwekkende bergtoppen, kristalheldere rivieren, snelstromende beken, ruisende watervallen en schone en pittoreske dorpjes.
De Triglav wordt door de Slovenen bewonderend de "Slavische Olympus" of "Koning der Juliërs" genoemd. Hij kreeg zijn naam in de 19e eeuw als uitdrukking van het opkomende nationale bewustzijn. Triglav betekent "de drie-koppige" en herinnert aan de Slavische god met drie gezichten: heerser over hemel, aarde en de onderwereld. In 1990 kozen de Slovenen de berg als nationaal symbool en gaven hem een plaats op de vlag van hun nieuwe staat.
Wij hopen, dat dit verslag een beetje een indruk geeft van al het moois wat wij bij onze fietstocht rondom die Tiglav hebben ervaren.
 
St. Annaparochie, 10 september 2003
 
Klaas en Truida