corsica

CORSICA, een voettocht door de binnenlanden.

InleidingBladerend door de vakantiegids van "Eigenwijze Reizen" werd onze aandacht getrokken door een wandelarrangement op een bergrug in het hart van het eiland Corsica.
"Kalliste, de 'schoonste', zo werd Corsica reeds door de Grieken genoemd. Als Ile de la Beauté, 'eiland van schoonheid', wordt Corsica nu nog geroemd.
Er is geen ander gebied in de Middellandse Zee dat op een dusdanig kleine oppervlakte zulke interessante tegenstellingen te bieden heeft als dit eiland. Of men nu wil zwemmen, wandelen of culturele activiteiten wil ondernemen, er zijn tal van mogelijkheden. Bovendien hebben de trotse Corsicanen ondanks het toerisme hun karakteristieke eigenschap-pen behouden en leiden ze ver weg van de badplaatsen hun eigen leven dat aan eeuwenoude tradities gebonden is.……… Er is geen enkele toerist die teleurgesteld vertrekt. De mythe Corsica maakt haar beloften waar."

Zo wordt Corsica in de Nelles Gids ingeleid. Aan onze reisgids ontlenen we verder nog het volgende:
"Corsica is met 8722 km2 na Sicilië, Sardinië en Cyprus het op drie na grootste eiland in de Middellandse Zee. Het eiland telt ca. 250.000 inwoners van wie ongeveer 40 procent in de twee grote hoofdsteden Ajaccio en Bastia woont. Dit komt neer op een bevolkingsdichtheid van 2-3030 inwoners per vierkante kilometer (dus gemiddeld 25 inwoners per km2). Met deze aantallen onderscheidt Corsica zich duidelijk van de andere eilanden in het Middellandse-Zeegebied.
Tegen het einde van de 19de eeuw nam de bevolking verder toe. In het begin van de 20ste eeuw echter begon een emigratie-golf. Door economische teruggang trokken meer dan 100.000 mensen naar Frankrijk of Italië.
Pas de omstandigheden na de Tweede Wereldoorlog zorgden voor verbetering van de landbouw 9de malariamuggen aan de oostkust werden verdreven) en brachten een positieve bevolkingsontwikkeling op gang.
Een groot aandeel in de groeiende welvaart hadden Franse subsidies en het toerisme, dat in de periode van 1970 tot 1990 verdrievoudigde. Vandaag de dag krijgt het eiland maar liefst 2 miljoen bezoekers per jaar te verwerken. Daardoor is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten voor Corsica geworden. Op dit moment stagneert de toeristengroei enigszins.
Op Corsica is geen massatoerisme zoals op Mallorca. Hier kan de toerist, begoogeld door de geur van maquis, nog genieten van een individuele vakantie in een rustige omgeving."
U kunt begrijpen dat we niet lang hoefden na te denken om deze reis te boeken voor een korte vakantie. De door ons geboekte wandeltocht gaat over de bergrug in het hart van Corsica, en eindigt in de oude hoofdstad Corte.
Op dag 1 verkenning van Ajaccio, Corsica’s hoofdstad en Napoleons geboorteplaats en de eerste wandeling door de heuvels boven Ajaccio. Van Ajaccio maak je de tweede dag een adembenemende treinreis naar Vizzavona, waar we twee nachten verblijven in hotel Monte d'Oro, een groot, robuust 19e eeuws huis met een bijzondere, geheel eigen inrichting, met veel spullen uit het begin van de 20e eeuw. De volgende dag een rondwandeling over de GR 20 met prachtige vergezichten vanaf de Bocca Palmente. Dag 4 loop je door het Forêt de Vizzavona naar Vivario, vanwaar je de trein neemt naar Venaco. Het Forêt de Vizzavona is één van de mooiste en bekendste bossen van Corsica, met prachtige beuken en kolossale Laricio-dennen. De dag erop een pittige rondwandeling naar de kapel Santo Elisio, bedevaartplaats voor de inwoners van Venaco. Op dag 6 gaat de route vanaf Venaco door de dorpen Casanova en Poggio-di-Venaco en dan door kastanje- en dennenbos verder omhoog naar een hoogte van bijna 1000 meter. Op de Punta di u Corbu heb je al een mooi uitzicht op Corte. Nadat je de Tavignano en de Restonica bent overgestoken bereikt je het gezellige Corte, de oude hoofdstad van het ooit onafhankelijke Corsica.
Zaterdag, 28 augustus begon onze vakantie en 2 september waren we weer terug, heerlijk uitgerust en met een hoofd vol indrukken.

In dit verslag geven we in het kort onze persoonlijke wederwaardigheden weer.

St. Annaparochie, 4 september 2004

Klaas en Truida
 
naar inhoudsopgave vakantie Corsica naar de volgende dag