Oudebildtzijl, 5 januari 2008

Teeven: onderzoek wapenvondst Oudebildtzijl

De partij sentex die de politie 7 november 1992 in een schuur aan de Nieuwebildtdijk vond, was genoeg om half Friesland op te blazen

Justitie moet alsnog onderzoeken of de explosieven die in 1992 in een schuur bij Oudebildtzijl zijn aangetroffen afkomstig waren uit een wapendepot van de geheime overheidsdienst Gladio. Dit vindt VVD-Kamerlid en voormalig officier van justitie Fred Teeven.

Op 7 december 1992 vond de politie bij een huiszoeking aan de Nieuwebildtdijk niet alleen de grote partij drugs waarover zij door de criminele inlichtingendienst getipt was. In de schuur lagen ook handgranaten en bijna 100 kilo semtex. Die springstof is sterker dan dynamiet: 250 gram semtex is al genoeg om een vliegtuig op te blazen. Waar dat vandaan kwam, bleef voor de Friese recherche en officier van justitie Klaas Bunk een mysterie.Volgens Teeven is er een verband tussen de drugs- en wapenvondst in Oudebildtzijl en de overheidsdienst Gladio. Dat was een supergeheime organisatie die stamde uit de tijd van de Koude Oorlog. De dienst had duizenden kilo's explosieven opgeslagen in tientallen depots.

Nadat in 1980 spelende kinderen in Limburg zo'n geheime opslag met pistolen en springstoffen ontdekten, besloot de minister van Defensie destijds de wapens centraal op te slaan. Toen bleek dat sommige opslagplaatsen leeggeroofd waren. Een deel van die springstoffen en wapens zou in handen zijn gekomen van topcriminelen als Sam Klepper en John Mieremet en de Amsterdamse Deltagroep, waar volgens justitie Etienne Urka, Mink Kok en Jan Femer bij horen.

Teeven was destijds teamleider van de douanerecherche en stuitte in 1994 als officier van justitie op de zaak-Oudebildtzijl.

SNEON EN SNEIN: Explosief materiaal

Bron: Leeuwarder Courant