De vierdaagse afstandsmarsen

 

In de derde week van juli zijn de ogen van de wandelwereld gericht op Nijmegen. Deze stad in het oosten van Nederland wordt ook wel het 'Mekka van de wandelaars' genoemd. Reden hiervoor is dat hier al sinds 1925 de Internationale Vierdaagse wordt gehouden. De oorsprong van dit sportieve evenement ligt zelf verder terug. De koninklijke bond voor lichamelijke opvoeding organiseerde in 1909 voor het eerst deze wandeltocht. Hoewel die slecht enkele tientallen wandelaars trok, nam de populariteit van de Vierdaagse (vanaf 1928 de internationale Vierdaagse) zo snel toe dat de deelnemers in tienduizenden toestroomden. In 1998 mochten de Vierdaagse zelfs de miljoenste deelnemer (ster) begroeten.

walkers

Tijdens het evenement zelf worden de deelnemers ondanks de massale opkomst al vanaf het eerste moment omringt door een golf van opwinding. Het enthousiasme bereikt zijn hoogte punt op de laatste dag. Langs de route naar het centrum, omgedoopt tot via gladiola, staan ieder jaar gemiddeld een kwart miljoen toeschouwers die de p asserende wandelaars onvermoeibaar toejuichen. Deelnemers met hun voeten onder de blaren krijgen als morele steun extra applaus.

Vanzelfsprekend wordt aan deze morele steun van harte een steentje bijgedragen door de leden van een groot aantal fanfares en muziekcorpsen die aan de Vierdaagse deelnemen. Even sfeervol is de aanloop tot het evenement: in het Go ffertstadion wordt op maandagavond voorafgaand aan de eerste wandeldag een vlaggenparade gehouden. Dan presenteren zich vertegenwoordigers van zo'n 35000 wandelaars uit meer dan 40 landen tijdens een uitbundige show op het kunstgras en in de lucht.

Gigantische hoeveelheden vloeibaar en vast voedsel worden aangevoerd naar de stad aan de Waal, waar de laatste 30 jaar ook de internationale zomerfeesten worden gehouden. Wandelaars worden de gehele week ondergebracht op priv\'e9 adressen, maar ook in hotels en op campings in de stad en de directe omgeving. Er is ruimschoots plaats voor groepen en militairen uit Nederland, maar ook uit het buitenland. In natuurreservaat Heumensoord aan de rand van Nijmegen wordt een te ntenkamp opgezet met een capaciteit van 8000 plaatsen.

 

Onder degenen die tijdens de Vierdaagse 'de man met de hamer' tegenkomen en er niet in slagen de eindstreep te halen (ongeveer 8 procent van de mensen die aan de start verschijnen) zijn er natuurlijk ook deelnemers die meer zorg en aandacht nodig hebben dan een eenvoudige behandeling van blaren. Voor een goede opvang en verzorging van deze gevallen is in Nijmegen de stadsschouwburg ingericht als noodhospitaal onderleiding van het Nederlandse rode kruis.

photo

Het is vrijwel onvermijdelijk dat een succesformule als de Nijmeegse Vierdaagse wordt geÔmiteerd in de vorm van meerdaagse wandelevenementen op andere plaatsen in de wereld. Bern in Zwitserland organiseert al 36 jaar een tweedaags evenement en in Castlebar in Ierland wordt net als in Nederland een Vierdaagse gehouden. Behalve in Europa (waar ook meerdaagse wandeltochten worden gehouden in BelgiŽ, Luxemburg, Denemarken, Noorwegen, Engeland, Duitsland en Oostenrijk) wordt ook in Japan een driedaagse en in Taiwan een tweedaagse georganiseerd. Een aantal andere landen in de wereld is bezig initiatieven te ontplooien om meerdaagse wandelevenementen te organiseren.

Met de tien bovengenoemde evenementen heeft het bestuur van de K.N.B.L.O. nauwe relaties aangeknoopt door de oprichting van de International Marching League met bijbehorende IML-diploma's en medailles.

 

Informatie over de Internationale Vierdaagse die ieder jaar in de derde week van juli in Nijmegen plaatsvindt is verkrijgbaar bij de KNBLO op http://www.4daagse.nl.


Last Modified: Sunday, August 15, 1999
Made by D.J.Bongers, Velp
djb@bart.nl